Mozgásfejlesztés


Mozgásfejlesztés és testtartás javítás

PILATES Torna gyermekeknek

A mozgás hatása a gyermekek fejlődésére

A szakemberek szerint a mai gyerekek idegrendszerének sokkal több ingert kell feldolgoznia, és ehhez minél több mozgásra lenne szükség. Sokkal több ismerettel kerülnek iskolába, mert már a korai időszakban sok információt gyűjtenek tévéműsorokból és filmekből, értenek a számítógéphez, a memóriájukban pedig rengeteg képet tárolnak. Ám a sok ismeret begyűjtése elveszi az időt a mozgástól, így e téren hátrányban vannak a korábbi generációkhoz képest. Pedig a mozgásészlelésnek, a térérzékelésnek, a kézügyességnek vagy az egyensúly-érzékelésnek a szakemberek szerint kulcsszerepe van a gyerekek teljesítményében. A bukfenc, a hinta, az egyensúlyozást fejlesztő gyakorlatok az idegrendszer harmóniáját, a koncentrációs képességet alapozzák meg. A gyerekeket rengeteg inger éri, idegrendszerüknek rengeteg információra kell reagálniuk. Az agy állandó pörgése miatt a mai gyerekek gyengébbek türelemben, késleltetésben is. Ahogy Neked is, úgy a gyermekednek is fontos, hogy a mindennapi mozgás az élete része legyen, hiszen a gyermekkorban megtapasztalt pozitív sport élmény, felnőttként is meghatározó marad számára. Ma már számtalan mozgásforma ismert, sok tevékenység közül tudsz választani, mely az, ami a leginkább neki való.

Miért pont a pilates?

Ez a játékos alapokra épített torna egyaránt tartalmaz, mozgásfejlesztő, nyújtó és erősítő gyakorlatokat, mely az idegrendszerre gyakorolt hatásával segíti a koordinált mozgás kialakítását valamint javítja a beszédfejlődési nehézségeket, figyelemzavar esetén is hatékony. Mindez által segíti a gyermekek későbbi hatékony tanulását. Fejleszti a koncentrációt, és segíti a szimmetrikus test és a helyes tartás kialakulását.

Milyen változásokat indít be?

Megfigyelések alapján nyugodtabbak utána a gyerekek (otthon is). Van, akinek segített az iskolai koncentrációban, van, akinél a beszédet indította el a torna, de volt olyan is, akinél a szociális érzék nőtt nagyot pár hónap Pilates gyakorlása alatt. Ez a fajta mozgás kiválóan erősíti a gerinc melletti tartóizmokat és a testtudatosság, a helyes tartás kialakításában is rendkívül nagy szerepe van! Fontosnak tartjuk már gyerekkorban ezt tanítani, hogy a későbbi gerincproblémákat megelőzhessük.

Hogy segít a pilates?

Tanulj könnyebben

A Pilates segít abban, hogy a mindennapi feladatainkat jobban, hatékonyabban, koncentráltabban végezzük. A gyerekek könnyebben tanulnak, jobban teljesítenek a rendszeres testmozgás segítségével.

Légy erős

A pilates-módszer segítségével erősítjük a hát- és hasizmainkat. Így a teljes törzs megerősödik, izmosabb, szálkásabb lesz.

Ne hagyd, hogy fájjon a hátad

A te családodban is biztos van olyan, aki hátfájással küzd. Te még nem tudod, de a hátfájás megkeseríti az életet, nehezíti a mozgást. Most tudod megalapozni, hogy Neked ne kelljen szenvedned!

Hogy fogja a gyermek érezni magát az órák után?

  • megnő az önbizalma,
  • gerince kiegyenesedik, tartása javul, nem fog elferdülni az iskolatáska alatt,
  • érezhetően több energiája lesz a hétköznapokban, nehezebben lesz fáradt és könnyebben veszi a mindennapi akadályokat,
  • életöröm, energia tölti el,
  • jókedvvel, vidáman végzi majd a feladatokat,
  • javul az összpontosítása, a szellemi teljesítőképessége,
  • és nem utolsó sorban büszke lesz magára kitartásáért és a jól elvégzett munkáért.


Miből áll az óra?

Többféle eszközzel biztosítjuk az órák változatosságát és vidám hangulatát (kislabda, egyensúlypárna, karika). Minden foglalkozás felszabadult, játékos és figyelembe veszi a gyerekek aktuális állapotát. Természetesen van fegyelem és koncentráció, de sosem az a lényeg, hogy mindent tökéletesen kivitelezzenek a gyerkőcök. Ők úgyis mozogni szeretnek, akarnak, és fognak is! Ezt az örömöt szeretnénk megtartani bennük, és tovább táplálni, hogy a sport a későbbiekben is a jókedv és a boldogság egy forrása lehessen.

Gyermekednek is fontos, hogy a mindennapi mozgás az élete része legyen, hiszen a gyermekkorban megtapasztalt pozitív sport élménye, felnőtt korában is hatással lesz rá. Ma már számtalan mozgásforma ismert, sok tevékenység közül lehet választani. Mi a gyerekeket a

Szent Efrém Egyházi Óvodában PILATES gyakorlatokkal fejlesztjük.